Evropski Akcioni plan za moždani udar 2018.-2030. – Jasan plan za bolji tretman

Obimno istraživanje “Teret moždanog udara” koje je sprovedeno u 35 zemalja Evrope predviđa povećanje broja moždanih udara do 2035. godine za 34 % zbog starenja populacije. Sada kada nam je to poznato, potrebno je da se pripremimo što bolje za taj izazov.

Evropska Alijansa za moždani udar –  SAFE (čiji smo član), i Evropska Alijansa za moždani udar – ESO zajedno rade na Evropskom Akcionom Planu za moždani udar 2018. – 2030. Ovaj Plan će biti od velike važnosti za prevenciju moždanih udara u Evropi, i za implementaciju adekvatnih tretmana i usluga za pacijente sa moždanim udarom.

Prethodne Konferencije za zajedničku strategiju za moždani udar (consensus conference) su održane 1994. i 2006. i organizovale su ih Evropski Savet za moždani udar i Međunarodna Zajednica za moždani udar u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom za Evropu. Odluke i dokumenti koji su doneti na ovim Konferencijama (Helsinborška Deklaracija 1996. i 2006.) su korišćeni kao osnova za planiranje tretmana i pružanje usluga za pacijentima sa moždanim udarom, i izdvojene su prioritetne oblasti za istraživanje.

Treća Konerencija za zajedničku strategiju je održana ovih dana u Minhenu, i vrlo je važna, jer treba da uključi dve nove oblasti, a to su primarna prevencija, i život posle moždanog udara. Oblasti Evropskog akcionog plana za moždani udar 2018.-2030. su:

 1. Primarna prevencija
 2. Organizacija usluga za pacijente sa moždanim udarom
 3. Lečenje akutnog moždanog udara
 4. Sekundarna prevencija i organizovana kontrola
 5. Rehabilitacija
 6. Procena ishoda moždanog udara, i procena kvaliteta
 7. Život posle moždanog udara

O konferenciji u Minhnenu ćemo detaljnije pisati.

Podsećamo na intervju sa Bart Van Der Vorpom iz Evropske Organizacije za moždani udar, gde je on rekao: “Tretmani moždanog udara su se dosta poboljšali tokom godina, kao i prevencija moždanih udara, ali problem je da su ovi tretmani daleko od savršenih, i zbog toga nam treba jasan plan da poboljšamo tretmane za pacijente sa moždanim udarom, i to će biti razvijeno kroz Evropski Akcioni Plan za moždani udar.”

One comment

 1. Hello there I am so thrilled I found your webpage, I really found you by
  error, while I was searching on Yahoo for something else, Anyhow
  I am here now and would just like to say kudos for
  a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to browse it all at the minute but I have saved
  it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please
  do keep up the great job.

Leave a Reply