Svetski dan moždanog udara 2018: Uzdigni se nakon moždanog udara #UpAgainAfterStroke

Beograd, 29.10.2018.- Svetski dan moždanog udara obeležava se ove godine pod sloganom „Uzdigni se nakon moždanog udara“ (#UpAgainAfterStroke). Brojne organizacije širom sveta obeležiće ovaj dan u skladu s preporukama Svetske organizacije za moždani udar (World Stroke Organisation- WSO), kako bi se skrenula pažnja na potrebe preživelih od moždanog udara i probleme sa kojima se oni, ali i njihove porodice suočavaju svakog dana. Moždani udar može da uzrokuje značajne mentalne i fizičke promene. Ipak, rehabilitacija i reintegracija obolelih nakon izlaska iz bolnice nije uvek dostupna, iako je od presudne važnosti za oporavak.

Za preživele, moždani udar i oporavak koji sledi mogu da izgledaju kao usamljeničko iskustvo, kao period kad se osećaju najizolovanije od sveta. U ljudskoj prirodi je da očekuju i oni i njihove porodice da će se sve vratiti „u normalu“, kao pre moždanog udara, iako to je to često potpuno nemoguće.

Poruka ovododišnje globalne kampanje je da ljudi sa obe strane ovog iskustva, i preživeli i oni koji se o njima staraju, pokušaju da prihvate i razumeju novonastalu situaciju kao novo „normalno“ stanje.

 

Na ovogodišnji Svetski dan moždanog udara, u Evropi se zvanično objavljuje dokument pod nazivom „Akcioni Plan za moždani udar u Evropi od 2018-2030“ u čijoj izradi su učestvovali i stručnjaci iz Srbije i na čijoj će se primeni raditi u narednih 12 godina. Ovaj dokument je zamišljen kao skup smernica, zasnovanih na medicinskim dokazima i primerima dobre kliničke prakse i pokriva sve aspekte borbe protiv moždanog udara. Najvažniji koraci grupisani su kroz sedam domena, od primarne prevencije, preko organizacije službi nadležnih za moždani udar, akutnog lečenja, sekundarne prevencije, rehabilitacije, evaluacije kvaliteta i ishoda lečenja, do života nakon moždanog udara.

Za više informacija, posetite www.safestroke.eu

Leave a Reply