Svetski dan moždanog udara obeležen je u Urgentnom centru i Kliničkom centru Srbije !

29. oktobra, na svetski Dan moždanog udara u Poliklinici Kliničkog centra Srbije i u Urgentnom centru od 11.55 do 14 časova lekari ovih zdravstvenih ustanova upoznaju pacijente Kliničkog centra Srbije sa simptomima moždanog udara, hitnosti lečenja ovog brutalnog oboljenja i faktorima rizika za moždani udar i neophodnosti njihovog lečenja.

Na više štandova na pomenutim lokacijama gde se dijagnostikuje i leči ogroman broj pacijenata sa moždanim udarom, a u saradnji sa našim udruženjem “Moždani udar” dele se naši liflete za prepoznavanje simptoma moždanog udara – “HITNO”, Angels Initiative brošure na našem jeziku (o kojima smo već pisali, i podsećamo da ih besplatno možete preuzeti OVDE) i lifleti Evropske Alijanse za moždani udar, SAFE-a. Pored toga lekari Klinike za neurologiju će razgovarati sa pacijentima i istaći neophodnost prepoznavanja ranih simptoma i faktora rizika za moždani udar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moždani udar je među vodećim uzrocima smrtnosti i invaliditeta u Srbiji – skoro 30.000 ljudi godišnje doživi moždani udar, trećina premine odmah, trećina ostaje sa trajnim invalitetom, a samo trećina se oporavi.

Jedan od značajnih razloga visoke smrtnosti od moždanog udara je nedovoljno znanje pacijenata o simptomima i hitnosti lečenja.

Što više vremena prođe od prvih simptoma do odlaska kod lekara i primanja terapije, manje su šanse za preživljavanje i oporavak. Izvor www.kcs.ac.rs

Leave a Reply