Izveštaj sa Radne Konferencije i Generalne skupštine SAFE-a

U Berlinu su u poslednjoj nedelji novembra održane Radna Konferencija i Generalna skupština Evropske Alijanse za moždani udar (SAFE). Naša delegacija je aktivno učestvovala, i prenosimo Vam atmosferu. Domaćin skupa bilo je Nemačko udruženje za borbu protiv moždanog udara – Stiftung Deutsche Schlaganfall Hilfe. Prisustvovalo je više od 100 delegata iz mnogih zemalja Evrope, i  partnera SAFE-a, svi sa zajedničkim ciljem – borba protiv moždanog udara. Želeli bi da istaknemo da su Konferenciji prisutvovali i Tomas Fišer, lider Angels initiative projekta, Sofia Pereira Brandao iz Weber Shandwick agencije, i Elena Balestra iz Evropskog Foruma pacijenata. Radna Konferencija je bila posvećena predstavljanju planova za naredni period i ažuriranju informacija u vezi sadašnjih projekata.

Grupna slika učesnika Generalne Skupštine, izvor: safestroke.eu

Naša delegacija bila je u sastavu: dr Ivan Milojević, neurolog, potpredsednik našeg udruženja i član Upravnog odbora SAFE-a; Nela Miladinović, profesor enleskog jezika i vmt Nikolić Nenad.

naša delegacija: Nela Miladinović, Ivan Milojević, Nenad Nikolić

Dobrodošlicu delegatima poželeo je Majkl Brinkmajer iz Nemačkog udruženja za borbu protiv moždanog udara, koji je predstavio njihove aktivnosti. Nakon toga predsednik SAFE-a Džon Barik se obratio učesnicima, a kasnije pričao o Akcionom Planu za moždani udar u Evropi 2018-2030.

Majkl Brinkmajer, Nemačko udruženje Stiftung Deutsche Schlaganfall Hilfe
Džon Barik, predsednik SAFE-a

 

 

 

 

 

 

Viktorija Bruer, lider izuzetnog projekta SSOFT,  pružila je najnovije informacije o SSOFTU koji je nedavno završen. Podsećamo, SSOFT je besplatan online alat za učenje namenjen organizacijama za moždani udar, pisali smo opširnije OVDE. Naša ekipa je učestvovala u testiranju ovog alata.

Viktorija Bruer, lider SSOFT projekta

Majkl Lindhut iz Holandije je potom održao prezentaciju o Merz Spasticity projektu, u pitanju je projekat pod okriljem SAFE-a koji se bavi spasticietom, tj podizanjem svesti o mogućim tretmanima osobama sa moždanim udarom koji imaju spasticitet kao posledicu moždanog udara. Više informacija na SAJTU.

Majkl Lindhut, Holandija (Hersenletsel)

Jelena Misita, menadžer komunikacija SAFE-a pružila je nove informacije o strokeprevention.info projektu. U pitanju je sajt koji objedinjuje informacije o svim faktorima rizika na koje možemo uticati, a koji izazivaju 90 % moždanih udara. O sajtu smo već pisali, a uskoro ćemo obezbediti sadržaj na našem jeziku. Pored ovoga, održala je prezentaciju o Angels Initiative projektu.

Jelena Misita, prezentacija o Amgen strokeprevention.info projektu

Učesnici su dobili primerak Akcionog Plana za moždani udar u Evropi 2018-2030. – skupu smernica koji pokriva sve aspekte u borbi protiv moždanog udara i to kroz 7 domena: primarna prevencija, organizacija službi nadležnih za moždani udar, akutno lečenje, sekundarna prevencija, rehabilitacija, evaluacija kvaliteta i ishoda lečenja, i života nakon moždanog udara. Dokument je pre nekoliko meseci predstavljen Evropskom Parlamentu, i predstavlja jedinstvenu strategiju, sa definisanim ciljevima na kojima će se raditi u narednih 12 godina. Kompletan dokument se prevodi i biće uskoro dostupan na našem jeziku.

Akcioni Plan za moždani udar u Evropi 2018-2030.

Drugog dana Konferencije Anita Vajsman iz Svetske Organizacije za moždani udar govorila je o Svetskoj kampanji za moždani udar, i planovima za narednih nekoliko godina.

Monik Lindhut (Holandija) i  Marina Haralambus (Kipar) su održale fantastične prezentacije o afaziji.

Monik Lindhut, Holandija (Hersenletsel)

Na Generalnoj Skupštini predstavljen je godišnji izveštaj, izabrani su novi članovi Upravnog odbora SAFE-a Grete Linde iz Norveške, Marina Haralambus sa Kipra i Kris Mejsi iz Irske kao blagajnik. Dve nove organizacije postale su članice SAFE-a, Porazka.sk iz Slovačke, i CEREBRUM iz Češke Republike.

Upravni odbor SAFE-a i predsednik – Džon Barik. Sa leva na desno: Ivan Milojević – Srbija, Anita Arsovska – Makedonija, Markus Vagner – Nemačka, Monik Lindhut – Holandija, Hariklia Proios – Grčka, Pnina Rozencvajg – Izrael, Marina Haralambus – Kipar, Grete Lind – Norveška, Džon Barik – Engleska

Na kraju ćemo napomenuti nešto na šta smo najviše ponosni, a to je da smo zajedno sa još nekoliko zemalja nagrađeni za doprinos u borbi protiv moždanog udara i pružanje podrške osobama sa moždanim udarom i njihovim porodicama tokom 2018. godine! Opširnije o ovome možete čitati OVDE

naše Udruženje prima nagradu od predsednika SAFE-a

Više slika možete videti na našoj facebook stranici.

Leave a Reply