Svetski dan moždanog udara – predavanje studentima u Ćupriji

Svetski dan moždanog udara obeležava se širom sveta svake godine 29. oktobra. Svake godine u fokusu je drugi aspekt moždanog udara koji se naglašava Svetskom kampanjom za moždani udar koju organizuje Svetska Organizacija za moždani udar – World Stroke Organisation.

Poznato je da od ove opake bolesti oboli godišnje preko 20000 ljudi u Srbiji a više od 12 miliona u Svetu. Ovogodišnja glavna poruka naglašava prevenciju moždanog udara jer se do 90% moždanih udara može sprečiti. Ukoliko smanjimo faktore rizika možemo biti veći od moždanog udara, što je i slogan kampanje #GreaterThan stroke. Jednostavna kontrola krvnog pritiska, prestanak pušenja, zdravija ishrana, umerena fizička aktivnost, kontrola šećera u krvi su jednostavni koraci koji doprinose prevenciji. Upoznajte i eliminišite faktore rizika!

Naše udruženje svojim aktivnostima godinama prati Svetsku kampanju. Povodom ovog dana, danas je u Akademiji vaspitačko medicinskih studija u Ćupriji održano predavanje studentima o moždanom udaru. Ova ustanova više puta je podržala naše aktivnosti, a rukovodilac Akademije Biljana Ilić, naglasila je da je Akademija kao zdravstvena škola uvek spremna da organizuje ovakva predavanja.

Predavanje je održao dr Ivan Milojević, predsednik našeg udruženja i predavač na Akademiji, uz pomoć volontera našeg udruženja sa Službe neurologije Opšte bolnice u Ćupriji. Budući zdravstveni profesionalci upoznati su o značaju prevencije moždanog udara, ranom prepoznavanju simptoma, hitnom zbrinjavanju pacijenata sa moždanim udarom. Osim ovoga naglašen je i značaj javnog podizanja svesti putem kampanja. Na taj način budući zdravstveni profesionalci moći će da u svom okruženju edukuju okolinu.

Podsećamo vas još jednom kako da prepoznate simptome moždanog udara:

Regionalna TV Pomoravlje ispratila je događaj koji možete pogledati ispod.

Slede slike u galeriji:

Leave a Reply