WSD 2017

Nenad Nikolić (35) želi da podeli sa Vama koji je njegov lični razlog da spreči moždani udar.
Kaže da je video i mlađe osobe od njega koje su doživele moždani udar, i da bi faktore rizika svi trebalo da shvatimo ozbiljno.

Moj razlog da sprečim moždani udar? Saznanje da se može desiti bilo kome ako ne vodite računa o sebi!

Foto: Nenad Nikolić, privatna arhiva

“Moja majka je doživela iznenadni moždani udar sa 49 godina 2008.godine. Sećam se da je bio 6. jun, da smo gledali TV, kada je iznenada legla u krevet, nije mogla da ustane, i počela je da priča neprepoznatljive reči. Pokušali smo da je uspravimo da sedi, ali ona nije mogla. Srećom, radim na Neurologiji u Bolnici u svom gradu, pa sam odmah prepoznao simptome moždanog udara i odmah reagovao.

Ubrzo smo stgli u bolnicu, primila je terapiju, a doktori su mi rekli da je atrijalna fibrilacija (AF – vrsta aritmije) izazvala moždani udar. Izvadili su krv za INR analizu, koji je bio veoma nizak. Znao sam da je imala AF nekoliko meseci pre moždanog udara, i dobila je oralnu antikoagulantnu terapiju (Farin), ali nije je shvatila ozbiljno, i nije redovno proveravala INR, a ja nisam puno obraćao pažnju na to i nisam bio svestan toga. Ona je imala ranije mitralnu stenozu (srčana mana) koju je još i pogoršao moždani udar. Nakon svega, poslata je u Beograd na II Hirušku kliniku na operaciju srca, a kasnije nakon banjske rehabilitacije se oporavila. Sada je u penziji, ima diskretnu parezu, ali može da obavlja svakodnevne životne aktivnosti, da šeta i da uživa u životu kao i pre. Mnogo porodične podrške se podrazumeva.

Znam da zvuči čudno, ali čak i kada radite u bolnici, nekada lako možete zanemariti neke faktore rizika. Svakodnevni tempo života je je brz. Svi smo zauzeti i svi žurimo, a lako možemo da zanemarimo neke faktore rizika koji mogu da nam naprave mnogo nevolja…

Nakon svega, život moje majke se promenio. Moj takođe. Oboje shvatamo kako život može da se promeni u sekundi. Kako brzo iz zdravlja čovek može ostati nepokretan. Moja mama sada ozbiljno shvata terapiju oralnim antikoagulantima, a ja da moramo redovno proveravati INR. (makar jednom mesečno) Napravio sam joj tabelu da beleži vrednosti INR-a i dozu leka koji pije. Tabela pokriva 4 meseci. Ukoliko je nekom potrebna tabela neka me kontaktira i sa zadovoljstvom ću vam je proslediti.

Prevencija je ključna stvar. Moja mama sada shvata sve faktore rizika ozbiljno, skinula je višak telesne težine, šeta sa mojim ocem i više nego ranije, njena fizička aktivnost se povećala , i sada uživa dok čuva svoju unuku (moju ćerku).

Hoću da kažem svima da shvate SVE faktore rizika OZBILJNO ! Na žalost, moja mama je doživela moždani udar. Znate šta? SVAČIJA mama može da doživi moždani udar – u stvari SVAKO može da doživi moždani udar ako ne shvati ozbiljno faktore rizika! Ja imam 35 godina, radim na Neurologiji, i video sam i mlađe ljude od sebe koji su doživeli moždani udar ! Moždani udar ne brine koliko Vi imate godina, ako se vi ne pobrinete za sebe ! Na svima nama je da da podignemo nivo svesti i da uradimo što više možemo da sprečimo moždani udar.

Shvatio sam kako se moždani udar može desiti bilo kome. Ponosan sam da budem deo svake kampanje protiv moždanog udara. Takođe sam ponosan jer sam deo Serbian Stroke Association, i Stroke Alliance for Europe. (Srpskogh i Evropskog udruženja za borbu protiv moždanog udara) Ponosan sam jer sam deo tima koji MOŽE da promeni nešto, i koji podiže nivo svesti!”

#StrokeEurope #StrokeSerbia #worldstrokecampaign