Udruženje Moždani udar učestvovalo na Biciklijadi 2019. (foto + video)

U nedelju, 14.07.2019. održana je peta po redu Biciklijada u Ćupriji. Uprkos lošem vremenu i kiši koja je padala do samog početka Biciklijade nekoliko desetina učesnika je učestvovalo u defileu biciklista gradskim ulicama, staza dužine desetak kilometara.

 

Grupna slika učesnika
Grupna slika učesnika

Biciklijada je okupila učesnike svih generacija, od najmlađih – koji su se vozili zajedno sa roditeljima, do veterana – sa višedecenijskim “stažom”. Osim Ćupričana prisustvovali su, tradicionalno, i učesnici iz drugih gradova Pomoravskog regiona. Broj učesnika bi bio daleko veći da su vremenske prilike bile bolje.

jedna od najmlađih učesnica sa svojim roditeljima
Veteran koji je nagrađen od Sportskog Saveza Ćuprije

Kao i prošle godine, naše udruženje je podržalo ovu manifestaciju, i svojim prisustvom smo skrenuli pažnju javnosti na moždani udar, ali i značaj fizičke aktivnosti. Poznato je da fizička aktivnost i svi vidovi rerkreacije značajno umanjuju šanse za dobijanje moždanog udara, i pomažu u redukciji telesne mase. Biciklizam je idealan način rekreacije, zdrav, ekološki prihvatljiv, lako dostupan, što smo prepoznali i preporučujemo ga. Opterećenje na zglobove kolena je manje nego pri trčanju, u brojne su studije koje su dokazale pozitivan uticaj biciklizma na zdravlje.

Naša ekipa

Takođe, korišćenjem bicikla kao prevoznog sredstva umesto automobila, može se ostvariti značajna finansijska ušteda. Kada se na ovo doda činjenica da bicikl proizvodi 0 procenata zagađenja, za razliku od automobila, i da čuvamo tako planetu, preporuka je jasna ! Potrebni su volja, 2 točka i pedale da svakodnevno činimo nešto veoma dobro za sebe ali za našu Planetu. Svaki put kada odemo na posao, do prodavnice, u posetu nekome biciklom umesto autom – to je mala pobeda !

 

Regionalna TV Pomoravlje je ispratila događaj a Nenad Nikolić iz našeg udruženja je naglasio benefite biciklizma po zdravlje i preporučio ga kao idealan vid rekreacije za prevenciju moždanog udara. Možete pogledati video prilog TV Pomoravlja o Biciklijadi i našem učešću:

Evo još slika sa Biciklijade:

Leave a Reply