Uključivanje u projekat osoba koje su doživele moždani udar – SVDS@target

SVDS@target- za cilj ima prevenciju moždanog udara i demencije

SVD (Small Vessel Disease) je oboljenje malih krvnih sudova. Pogađa male arterije u mozgu i odgovorna je za većinu hemoragijskih moždanih udara (izliva krvi u mozgu), četvrtinu ishemijskih moždanih udara i doprinosi u bar 40% slučajeva demencije. Trenutno ne postoji nijedno lečenje za ovo oboljenje i oni su tek delom shvaćeni. Ovaj projekat istražuje najčešće faktore u višestrukim oboljenjima malih krvnih sudova pokušaće da razvije nove oblike lečenja za ovo oboljenje koje dovodi do moždanog udara i demencije.

Interviju sa pacijentom u njegovim sedamdesetim koji je učestvovao u SVDs ispitivanjima, Škotska

SAFE: Zašto ste smtrali da je važno uzeti učešće u kliničkom ispitivanju Treat SVDS@target?

Pacijent: Smatrao sam da će mi biti od koristi jer je to značilo da će moj krvni pritisak biti praćen dva puta dnevno tokom celog trajanja ispitivanja.

SAFE: Da li ste imali strahova ili rezervi pre nego što ste doneli odluku?

Pacijent: Ne, nisam imao nikakvih briga.             

SAFE: Da li smatrate da ste imali koristi od učešća?

Pacijent: Da, učinilo me je da osećam veće samopouzdanje znajući da mi se svakodnevno proverava krvni pritisak.

SAFE: Koja su vaša očekivanja nakon zavrsenog ispitivanja?

Pacijent: Osećam se mnogo lagodnije otkad učestvujem.

SAFE: Šta biste rekli nekome ko razmišlja da li da uzme učešće u ispitivanju?

Pacijent: Samo napred! To je sjajna ideja. Osećao sam olakšanje kada sam znao da mi se svakog dana tokom ispitivanja meri pritisak.

SAFE: Ukoliko bi Vas pitali da učestvujete u ispitivanju sada, da li bi pandemija uticala na Vašu odluku?

Pacijent: Nije uticalo jer se sve radi od kuće. Ja bih izmerio krvni pritisak i na daljinu je nadgledan, tako da nisam morao da brinem da ću doći u kontakt sa drugima tokom ispitivanja.

Intervju sa Stjuartom (52) koji je učestvovao u SVDS ispitivanju u Velikoj Britaniji

Stjuart je zdrava aktivna osoba koja je imala lakši moždani udar prošlog avgusta (2020)

Počeo sam da se osećam loše i imao sam peckanje u ruci u petak. U ponedeljak se i dalje nisam osećao dobro pa sam pozvao NHS (Nacionalnu zdravstvenu službu) i nakon posete bolnici i urađenog skenera rečeno mi je da sam imao lakši moždani udar verovatno povezan sa činjenicom da imam povišen krvni pritisak zbog prekomerne telesne težine. Nisam mogao da vozim mesec dana i bio sam 5 nedelja van posla. Pitali su me da li želim da učestvujem u kliničkom ispitivanju i nakon razgovora sa sa porodicom odlučio sam da se prijavim. Nisam imao brige o tome da ću biti izložen COVIDu -19. Ispitivanje se odvijalo u odvojenoj zgradi od bolnice i sastojalo se od NMR (magnetne rezonance) i pregleda. Glavna briga bila mi je radno vreme. Odlučio sam da učestvujem u ispitivanju jer sam mislio da će mi to koristiti i nadam se da će biti od pomoći budućem lečenju drugih koji dožive moždani udar. Učešće u ispitivanju značilo je da sam bio pod nadzorom  4-5 meseci. Imao sam redovne preglede i NMR skeniranja i to je značilo da sam se osećao smiren jer da su postojali drugi problem sa mojim zdravljem, brzo bi bili primećeni. To me je umirilo. Odlučan sam da učinim sve što mogu da sprečim novi moždani udar. Već sam izgubio 12 kg I nadam se da skinem još 6 ove godine. Izgleda da je sve u redu. Moždani udar mi je promenio život – Sada sam u boljoj kondiciji, zdraviji i lakši nego pre i koristim lekove za krvni pritisak. Učestvovanje u ispitivanju za mene nije bilo ništa drugo sem pozitivnog iskustva i preporučio bih svakome kome je ponuđeno da učestvuje.”

Intervju sa Tonijem koji je doživeo moždani udar juna 2020 i učestvovao u SVDS ispitivanju u Engleskoj

Proverio sam istraživanje na njihovom sajtu i na sva moja pitanja i brige odgovarala je jedna od glavnih istraživača. Bila je fantastična i sve je objasnila korak po korak tako da nisam brinuo o učešću na ispitivanju. Uključivalo je (istraživanje) odlazak na Univerzitetsku kliniku i četiri NMR snimanja tokom četiri meseca. Takođe mi je meren krvni pritisak i dobio sam drugačije lekove protiv krvnog pritiska tokom ispitivanja. Poslednje tablete su najbolje delovale i uzimam ih i sada. Imao sam problema sa levim okom i NMR skener je uhvatio leziju u delu mozga koja je uticala na moj vid. Nisam video nikoga iz Jedinice za moždani udar za vreme COVIDa – 19 – samo svog fizioterapeuta svake 2 nedelje. Nisam brinuo o odlasku na lokaciju za ispitivanje kada mi je radjen NMR. Osećao sam se potpuno bezbedno jer su prostorije bile odvojene od glavne bolnice tako da nisam brinuo o izloženosti virusu. Istraživački tim me je izuzetno dobro pazio tokom ispitivanja. Svi su bili fantastični, i radiolozi (radiografi). Imao sam sreću da dobijem priliku da učestvujem u SVDS. Zahvaljujući ispitivanju, sada uzimam adekvatne lekove za krvni pritisak. Toplo bih preporučio učešće u kliničkom ispitivanju. Ukoliko ste nesigurni, istražite i Vi, pitajte o bilo kojim brigama koje mežete imati pre nego da odlučite. Ako budem ponovo ponuđen, neću oklevati da učestvujem u budućem ispitivanju.

Leave a Reply