Svetski dan moždanog udara. Sačuvaj #DragocenoVreme

Danas, 29. oktobra, širom Sveta, obveležava se Svetski dan moždanog udara. Širom sveta organizuju se akcije i kampanje sa ciljem da se skrene pažnja na moždani udar i njegove aspekte. Evropska Alijansa za moždani udar i naše Udruženje kao član, potpuno podržavamo Svetsku kampanju za moždani udar.

Ovogodišnja kampanja za Svetski dan moždanog udara usmerena je na rano prepoznavanje prvih simptoma moždajnog udara i HITNU reakciju. Zbog čega je to važno? To je izuzetno važno jer ukoliko HITNO reagujemo i pozovemo 194, postoji mogučnost da sačuvamo govor, sećanja, hod pa i život!

Važno je znati da postoje savremene metode lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara ali one su rapoložive SAMO U PRVIH NEKOLIKO SATI od pojave prvih simptoma moždanog udara. Kada ovo vreme prođe, efikasnost nije dokazana, i imamo samo jednu šansu. Zbog toga je važno da prepoznate simptome moždanog udara i da HITNO reagujete! Zbog toga kažemo da je vreme DRAGOCENO!

Koji su to simptomi?

Hod se promeni

Iskrive se lice i usta

Teško pomeraš ruku

Noga ti oslabi

Otežano govoriš

NE ČEKAJ, ODMAH ZOVI 194!

Svetska kampanja u organizaciji World Stroke Organisation (World Stroke Campaign) za moždani udar koristi sledeću sliku:

Na kojoj su vizuelno predstavljeni: iskrivljenost lica, slabost ruke i nerazumljiv govor, kao simptomi, i da se HITNO pozove 194. Ukoliko se HITNO reaguje, znatno se povečavaju šanse za redukovanje ovih simptoma.

Na žalost, moždani udar se može desiti bilo kome, bilo kada. Od njega nisu bili pošteđeni ni Majkl Džonson, višestruki svetski i olimpijski prvak, ni Emili Klark, kraljica zmajeva u seriji “Igra prestola”, ni Aki Rahimanovski iz “Parnog Valjka”, ni košarkaš Stefan Jelovac… Danas skrećemo pažnju na prvi uzrok invaliditeta i drugi uzrok smrti u našoj zemlji. Godišnje više od 25000 ljudi doživi moždani udar! Ukoliko primetite neke od simptoma, HITNO reagujte i sačuvajte #DragocenoVreme!

Leave a Reply