Nedelja svesti o mozgu – istraživanje ANGIE

Nedelja svesti o mozgu 13 – 19 mart 2023.

Tokom Nedelje svesti o mozgu (Brain Awareness Week), od 13. do 19. marta, fokusiramo se na važnost istraživanja u vezi moždanog udara.

Svakog dana ćemo deliti uvide u nova i uzbudljiva istraživanja u vezi moždanog udara u Evropi.

Danas, u sredu 15. marta, naš fokus je na ANGIE.

Ciljano lečenje korišćenjem mikrorobota

Većina moždanih udara nastaje kada je krvni sud u mozgu blokiran zbog ugruška. Ovaj ugrušak zatim sprečava da se oblasti u mozgu snabdevaju kiseonikom, što dovodi do iznenadne smrti moždanog tkiva.

Najčešći tretman ove vrste moždanog udara uključuje ubrizgavanje leka (koji se zove rtPA) u krv koji zatim deluje na rastvaranje ugruška. Nažalost, iako je rtPA efikasan za rastvaranje ovih ugrušaka, on ima mnogo neželjenih efekata, uključujući unutrašnje krvarenje, otoke i drugo.

U lečenju moždanog udara, lekar mora da pronađe kompromis između davanja dovoljne količine rtPA da bi se rastvorio ugrušak u mozgu i smanjenja njegove doze kako bi se izbegli neželjeni efekti. Ovi neželjeni efekti takođe ograničavaju vreme u kome se rtPA može koristiti na nekoliko sati nakon prvih simptoma.

Projekat ANGIE razvija novi pristup da magnetno usmereni mikroroboti isporuče veće koncentracije rtPA direktno na ugrušak, dok smanjujemo ukupnu količinu rtPA koji se koristi za faktor od 10.000.

Ova tehnologija može biti vrlo uzbudljiva za pacijente sa moždanim udarom jer će dozvoliti da se ugrušci rastvore  brže, da produži terapijski prozor (vreme u kome je moguće aplikovati lek), i smanjiti neželjene efekte tretmana.

Pogledajte ovaj kratak video o ANGIE

Da saznate više o ANGIE priojektu, poslušajte njihov poslednji podkast

Ostanite u toku uz pomoć njihovog biltena https://h2020-angie.eu/elementor-1152/ i ChatLaba https://h2020-angie.eu/chat-lab/ gde možete kontaktirati direktno sa ekspertima u ovoj oblasti.

Nadamo se da ćete se pridružiti konverzaciji i saznati najsvežije informacije o ovom istraživanju o moždanom udaru. Zajedno možemo napraviti razliku u životima ljudima koji su pogođeni moždanim udarom.

Za više informacija molimo vas da posetite web stranicu  h2020-angie.eu/

Projekat finansira Evropska komisija u okviru Ugovora o grantu broj 952152.

Leave a Reply