SAFE i ESO predstavile smernice primene Akcionog plana za moždani udar za Evropu

Evropska Alijansa za moždani udar (SAFE) i Evropska Organizacija za moždani udar (ESO) su zajednički predstavile smernice primene Akcionog plana za moždani udar za Evropu na prvom on-line radnom sastanku kome smo prisustvovali.

Prvi on-line sastanak za implementaciju Akcionog plana za moždani udar za Evropu održan je 11.11.2020. Učestvovalo je preko 80 učesnika iz 52 zemlje koji su upoznati sa mapom aktivnosti u vezi implementacije Plana u 2021. godini.

Šest govornika sa međunarodnim ugledom postavili su radni okvir za sastanak, izveštavajući o načinima primene Akcionog plana za moždani udar u Evropi koji se već uspešno vrše na nacionalnim nivoima, kao što su danski Registar moždanog udara i švajcarski Proces sertifikacije.

Valerija Kazo iz Italije dala je pregled aspekata koje treba uzeti u obzir prilikom uključivanja Državnih organa: „Snažno savezništvo između lekara i nacionalnih organizacija pacijenata je ključno kada se obraćate političarima. Pomaže da se podvuče činjenica da su moždani udar i briga o moždanom udaru problemi koji utiču na celokupno stanovništvo i da će na kraju dovesti do dugoročnih poboljšanja u zdravstvenom sistemu “, istakla je ona.

Nacionalni koordinatori su radili u četiri različite grupe kako bi definisali buduće zadatke i konstruktivno su razgovarali o tome kako uključiti zdravstvene vlasti kao i pacijente na lokalnom nivou.

Sledeća prekretnica u sprovođenju ove velike panevropske inicijative biće završetak zvanične Evropske deklaracije o moždanom udaru kako bi se iskazala posvećenost svake uključene zemlje i institucije. Potpisivanjem Deklaracije, nacionalni predstavnici i vlasti ističu svoju odlučnost da postignu poboljšanje u čitavom lancu zbrinjavanja moždanog udara, uključujući primarnu prevenciju, organizovane usluge moždanog udara, upravljanja i zbrinjavanja akutnih moždanih udara, sekundarnu prevenciju, rehabilitaciju, procenu ishoda i poboljšanje kvaliteta, kao i život posle moždanog udara.

Kao službeni dokument, deklaracija će snažno podržati cilj i predstavljati vodič Nacionalnim koordinatorima i organizacijama za podršku obolelim od moždanog udara da se zajedničkim snagama obrate nacionalnim zdravstvenim vlastima “, naglasila je Hane Kristensen, predsedavajuća Upravnog odbora Akcionog plana za moždani udar u Evropi.

Da bi se pratile i olakšale promene, definisano je dvanaest ključnih merljivih pokazatelja učinka (KPI) koji odražavaju svaki domen lanca nege. Rezultati će se pregledavati na godišnjem nivou.

Prva faza implementacije uključuje još dve radne sesije, zakazane za decembar i januar 2021.

Za više informacija posetite zvanični sajt Akcionog plana za moždani udar u Evropi

https://actionplan.eso-stroke.org/

Leave a Reply