Održane su Radna Konferencija i Generalna Skupština Evropske Alijanse za moždani udar u Portu

U Portu (Portugalija) su od 27.11. – 29.11. održane Radna Konferencija i Generalna Skupštine Evropske Alijanse za moždani udar (SAFE). Prisustvovalo je preko 80 delegata i partnera iz više od 30 zemalja Evrope. Našu delegaciju koja je aktivno učestvovala na ovom najvažnijem sastanku u godini činili su: dr Ivan Milojević, neurolog, potpredsednik našeg udruženja i član Upravnog odbora SAFE-a; Nela Miladinović, profesor enleskog jezika i vmt Nenad Nikolić. Dr Milojević je imao i prezentaciju o  dijagnostikovanju i tretmanu spasticiteta kod pacijenata sa moždanim udarom.

Tradicionalna slika učesnika (izvor SAFE facebook stranica)
Naša delegacija: Ivan Milojević, Nela Miladinović i Nenad Nikolić

Bilo je pravo zadovoljstvo ponovo videti i razmeniti iskustva sa kolegama i prijatelja iz drugih zemalja Evrope. Na otvaranju, Džon Barik, predsednik SAFE-a istakao je da je ova Radna Konferencija drugačija od prethodnih jer je svaki delegat koji se registrovao i došao na Konferenciju. Radna Konferencija obuhvatila je najvažnije teme iz delovanja SAFE-a. Takođe organizovane su i zanimljive radionice.

otvaranje Konferencije
Dzon Barik, predsednik SAFE-a otvara Konferenciju

Ekonomski uticaj moždanog udara u Evropi je najvažniji projekat SAFE-a u 2019.godini. Arlen Vilki, direktor SAFE-a je naglasila da ovaj projekat pruža ubedljive argumente da se moždani udar može smatrati kao dobar predlog za ulaganje. Takođe je rekla i da veruje da je izneto dovoljno čvrstih dokaza za naše partnere, lekare, istraživače i donosioce odluka da vide jasan potencijal za ulaganje u prevenciju moždanog udara, lečenje, i život posle moždanog udara kao način spašavanje više života i smanjenje budućih troškova.

Markus Vagner, potpredsednik SAFE-a je govorio o implementaciji Evropskog Akcionog plana za moždani udar, i rekapitulirao događaj Uloga politike u borbi protiv moždanog udara, koji je održan marta ove godine pod patronatom Rumisnog predsedavanja Evropskom Unijom.

Drugog dana Radne Konferencije Sara Belson iz Svetske organizacije za moždani udar i Jelena Misita, menadžer komunikacija SAFE-a govorile su o Svetskoj kampanji za moždani udar (gde smo pohvaljeni za aktivno učešće) i o tome kako efikasnije razviti Organizacije za borbu protiv moždanog udara. Anita Arsovska iz Makedonije je imala zanimljivu prezentaciju o ženam i moždanom udaru, Grete Lind iz Norveške o planiranju putovanja (i avionom) osoba koje su doživele moždani udar.

Dr Ivan Milojević imao je prezentaciju o dijagnostikovanju i tretmanu spasticiteta kod osoba sa moždanim udarom.

Dr Ivan Milojević

Poslednjeg dana, 29.11. održana je Generalna skupština SAFE-a gde se glasalao o važnim ažuriranjima Statuta SAFE-a. Tri nove organizacije postale su članice, i to: Udruženje moždani val iz Hrvatske, Ukrajinska Asocijacija protiv moždanog udara i Udruženje cerebrobvaskularnih bolesti iz Turske. Zbog neispunjavanja dužnosti članova iz SAFE-a je isključena Organizacija iz Austrije.

Generalna Skupština SAFE-a

Glasalo se o izboru članova za Upravni odbor koji sad ima 11 članova i čine ga:

 • Džon Barik, predsednik SAFE-a, Velika Britanija
 • Anita Arsovska, potpredsednica, Severna Makedonija
 • Marina Haralambus, sekretar, Kipar
 • Kris Mejsi, blagajnik, Irska
 • Ivan Milojević, Srbija
 • Grete Linde, Norveška
 • Derja Ugurlu, Turska
 • Dimitro Guljajev, Ukrajina
 • Hrvoje Jurlina, Hrvatska
 • Hariklia Proios, Grčka
 • Pnina Rozenveig, Izrael
Upravni Odbor SAFE-a, preuzeto sa SAFE facebook stranice

Upravni odbor ima članove raznih profesija, a ono što je važno da uključuje i članove koji su doživeli moždani udar, sto će svakako omogućava da se čuje i glas pacijenta i ljudi sa moždanim udarom, što je jedan od osnovnih principa SAFE-a !

Markus Vagner iz Nemačke Organizacije za moždani udar, koji je tokom prethodnih 15 godina članstva u SAFE obavljao poslove člana Upravnom Odboru, predsednika i potpredsednika dobio je priznanje zahvalnosti, koje mu je uručio Dzon Barik.

Markus Vagner, slika preuzeta sa SAFE facebook stranice

Sledeća Generalna Skupština biće održana 20.11.2020. a mestu održavanja delegati će biti informisani naknadno. Za više slika posetite našu Facebook stranicu.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply