Nedelja svesti o mozgu – PRECIOUS istraživanje

Tokom Nedelje svesti o mozgu, od 14. do 20. marta, fokusiramo se na važnost istraživanja o moždanom udaru.

Svakog dana ćemo deliti uvide u nova i uzbudljiva istraživanja u vezi moždanog udara u Evropi.

 Danas, naš fokus je na PRECIOUS istraživanju.

Korišćenje svakodnevnih lekova za lečenje komplikacija moždanog udara spasava živote

Ova studija koristi jeftine lekove koji  nisu u slobodnoj u prodaji, koji su jednostavni, bezbedni i lako dostupni.

Evropska Alijansa za moždani udar razgovarala je o istraživanju  sa Bart van der Vorpom, UMC Utreht , Holandija – koordinatorom projekta.

Dr van der Vorp, o čemu se radi u ovom istraživanju?

U prvim danima nakon moždanog udara, oko trećina svih pacijenata razvije komplikaciju poput upale pluća ili groznice. Komplikacije su češće kod starijih pacijenata ili onih koji su pretrpeli teži, onesposobljavajući moždani udar. Komplikacije mogu usporiti oporavak i produžiti boravak u bolnici i nažalost, povezane su sa povećanim rizikom od smrti ili dugotrajnom zavisnošću od zdravstvene zaštite.

Rizik od razvoja infekcije ili groznice se u teoriji može smanjiti veoma jednostavnim, sigurnim i jeftinim lekovima, kao što je metoklopramid za sprečavanje mučnine i povraćanja, antibiotika za sprečavanje infekcija i paracetamol za sprečavanje pojave groznice.

Studija PRECIOUS će proceniti da li ovi lekovi ne sprečavaju samo komplikacije već i poboljšavaju oporavak i smanjuju rizik od smrti kod starijih pacijenata sa akutnim moždanim udarom.

dr van der Vorp

Dr van der Vorp, kakve rezultate imate do sada?

Preko 1400 pacijenata iz devet evropskih zemalja je učestvovalo do sada u PRECIOUS studiji. Konačni rezultati biće poznati tek nakon završetka studije u novembru 2022. Međutim, godišnji pregled nezavisne komisije za bezbednost je pokazao da je lek koji se koristi u PRECIOUS-u zaista bezbedan.

Dr van der Vorp, Šta će ovo istraživanje značiti za pacijente sa moždanim udarom?

Jednostavno, ukoliko ovi jeftini i pristupačni lekovi budu funkcionisali dobro kao što se nadamo, mogli bi imati potencijal da spasu živote hiljadama starijih Evropljana koji su preživeli moždani udar.

Volter Sluis, koordinator PRECIOUS studije govori više o projektu ovde youtu.be/B9TBrhRJp0Y

Posetite sajt projekta da saznate više https://www.precious-trial.eu/

PRECIOUS se finansira  iz programa Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizont 2020 u okviru sporazuma o grantu br. 634809.

Leave a Reply