Nedelja svesti o mozgu – PROOF istraživanje

Tokom Nedelje svesti o mozgu, od 14. – 20. marta, fokusiramo se na važnost istraživanja moždanog udara.

Svakog dana ćemo deliti uvide u nova i uzbudljiva istraživanja u vezi moždanog udara u Evropi.

 Danas, naš fokus je na PROOF.

Poboljšanje mogućnosti tretmana moždanog udara

Evropska Alijansa za moždani udar pridružila se 2017.  projektu istraživanja o moždanom udaru PROOF koji finansira EU,  jer je smatrala da će to pomoći u proširenju mogućnosti tretmana pacijenata sa moždanim udarom.

Docent dr Sven Poli, Univerzitet u Tibingenu, Nemačka, govori o svojoj viziji projekta.

Dr Poli, o čemu je ovo istraživanje?

Ishemijski moždani udar je najčešći tip moždanog udara. Dešava se kada se arterije koje snabdevaju mozak krvlju začepe ugrušcima. Ovo sprečava kiseonik da stigne do moždanih ćelija gde je došlo do blokade. Što duže mozak pati od nedostatka kiseonika, to su ozbiljnije posledice, više moždanog tkiva će izumreti i osoba može da doživi veći invaliditet nakon moždanog udara. Zbog toga hitan tretman mora da se eliminiše začepljene arterije što je pre moguće.

Počevši od januara 2017. godine, studija PROOF, sprovedena u 21 ekspertskom centru za moždani udar u osam evropskih zemalja, istražuje da li se posledice ishemijskog moždanog udara mogu smanjiti ranom primenom terapije visokim dozama kiseonika.

Terapija visokim dozama kiseonika je veoma jednostavna i jeftina. Pacijenti, nakon što im je nakon snimanja dijagnostikovan ishemijski moždani udar, nose masku kroz koju udišu gotovo čist kiseonik. Ovo održava sadržaj kiseonika u krvi šest puta viši nego kada se udiše vazduh. Oksigenacija se nastavlja sve dok se ugrušak ne ukloni i cirkulacija krvi se ponovo ne poboljša.

Dr Poli, kakve rezultate imate do sada?

Naš projekat je počeo 2017.  i do sada je skoro 160 pacijenata sa moždanim udarom angažovano u studiji u centrima koji učestvuju širom Evrope. Kada upis dostigne 160 pacijenata, privremena analiza će pokazati prve rezultate.

Ono što do sada možemo videti je da su procedure studije jednostavne i da pacijenti ne osećaju nelagodnost od primene kiseonika visokog protoka. U stvari, kada smo to sami isprobali, otkrili smo da je davanje visoke doze kiseonika bilo lako za „disati“ i da se nije mnogo razlikovalo od rutinskog davanja.

Dr Poli, ovo zvuči veoma uzbudljivo, šta će ovo istraživanje značiti za pacijente sa moždanim udarom?

Ako PROOF dokaže da se moždano tkivo koje ugroženo može stabilizovati i sačuvati ranim davanjem kiseonika, onda bi ova terapija donela velike koristi za sve pacijente sa moždanim udarom, posebno za pacijente koji nisu u blizini klinike gde se moždani udar može lečiti i koji imaju duže vreme pristupa hitnoj pomoći.

Povećanje kiseonika u snabdevanju krvlju moglo bi zaštititi tkivo koje je ugroženo sve dok se cirkulacija ne uspostavi. Pošto je to veoma jeftin i jednostavan tretman, ima veliki potencijal da poboljša i lečenje moždanog udara u siromašnim zemljama.

Za više informacija o studiji kliknite ovde https://www.proof-trial.eu/

PROOF se finansira iz Evropskog programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020 u okviru sporazuma o grantu br. 73337.

Leave a Reply