Nedelja svesti o mozgu – SVDs@target istraživanje

Tokom Nedelje svesti o mozgu, od 14. – 20. marta, naglašavamo  važnost istraživanja u vezi moždanog udara.

Svakog dana ćemo deliti uvide u nova i uzbudljiva istraživanja u vezi moždanog udara u Evropi.

Danas, naš fokus je na SVDs@Target istraživanje.

Intervencije sa ciljem  prevencije moždanog udara i demencije

Istraživači u Evropi, koji utvrđuju povezanost između moždanog udara i demencije, nedavno su završili svoje šestogodišnje istraživanje i danas nam govore više o tome šta su otkrili I o budućim implikacijama njihovih rezultata.

Moždani udar i demencija spadaju među najhitnije zdravstvene probleme u Evropi. Bolesti malih krvnih sudova, poznate kao bolesti malih krvnih sudova mozga (SVD) su se pojavile kao centralna veza između ove dve bolesti stanja.

SVD čine više od 30% moždanih udara, 40% slučajeva demencije i mnogih drugih stanja. Uprkos ovom dubokom uticaju na ljudsko zdravlje, ne postoje efikasni tretmani protiv SVD.

Mreža SVDs@target je okupila naučnike, akademske kliničare i pacijente iz cele Evrope i SAD kako bi bolje razumeli SVD sa ciljem razvoja novih tretmana i konačno doprineli prevenciji moždanog udara i demencije.

Šta ste pronašli?

SVDs@target konzorcijum se sastoji od istraživača koji su istraživali šta uzrokuje SVD i kako poboljšati dijagnozu i lečenje SVD.

Među najvažnijim nalazima u okviru projekta su identifikovanje novih načina za identifikaciju SVD-a pomoću MRI skeniranja, kao i poboljšani načini korišćenja samog MRI skeniranja za identifikaciju SVD-a, a oba bi se mogla koristiti za poboljšanje dijagnostikovanja. Takođe su otkrili važan korak u tome kako se SVD formira. Ovo bi se moglo koristiti u budućim kliničkim ispitivanjima za razvoj novih tretmana za SVD.

Koji su vaši sledeći koraci?

Projekat je završen krajem decembra 2021. Međutim, istraživački partneri će nastaviti da sarađuju jer su rezultati od strane SVDs@target doneli nove ideje i obećavajuće rezultate, koje je potrebno ispitati i pratiti. Trenutno se istražuju nove mogućnosti finansiranja i rezultati ovog istraživanja će biti objavljeni i saopšteni zajednici SVD.

Šta ovo znači za pacijente?

Pošto je SVDs@target uglavnom istraživački projekat zasnovan na laboratoriji, pacijent će dugoročno imati koristi. Rezultati su zaista obećavajući i potrebno je uraditi još istraživanja pre nego što se može testirati u kliničkim fazama. Međutim, posebno MRI nalazi će biti od velike važnosti za sektor kliničke MRI dijagnostike neurodegenerativnih bolesti i mogu se vrlo brzo prilagoditi od strane kliničara, istraživača i MRI osnovnih ustanova.

Profesor Gert Jan Van Bisels I doktorant Stenli Fam objašnjavaju još više na youtu.be/gkHggcW4NeA

Profesor Gert Jan Van Bisels
doktorant Stenli Fam

Za više informacija o ovom istraživanju posetite https://www.svds-at-target.eu/

SVDs@target  je dobio sredstva iz programa za istraživanje i inovacije Evropske unije Horizont 2020 u okviru sporazuma o grantu br. 666881

Leave a Reply