Uzdigni se nakon moždanog udara – priča o mladoj vaspitačici koja je pobedila moždani udar

Bliži se Svetski dan borbe protiv moždanog udara – 29. oktobar. Ovogodišnji slogan i hashtag Svetske kampanje za borbu protiv moždanog udara je #UpAgainAfterStroke – što smo mi preveli kao Uzdigni Se Nakon Moždanog Udara. Naš hashtag za društvene mreže je #UzdigniSeNakonMozdanogUdara i sav materijal koji objavljujemo povodom toga ćete tako najlakše naći. Više informacija o globalnoj  kampanji možete pronaći OVDE.

FOTO: zvanični logo ovogodišnje globalne kampanje za Svetski dan borbe protiv moždanog udara

Pre nekoliko meseci smo pisali o mladoj vaspitačici koja je sa 33 godine doživela moždani udar. Ona je  podelila sa nama svoja iskustva od pre i nakon moždanog udara, kao i kako se osećala tokom oporavka. Nedavno smo ponovo stupili u kontakt sa njom i prenosimo vam nove informacije. Ona se apsolutno uzdigla nakon moždanog udara, i pravi je momenat da se podsetimo njene priče.

Ukoliko ste zaboravili, pisali smo OVDE o Marini Krsmanović, vaspitačici i majci dvoje dece, koja se bavila sportom i bila je nepušač… Uprkos tome, u decembru 2017. osetila je iznenadno oduzimanje desne ruke, probleme sa vidom, a nakon toga primetila je i probleme sa govorom. Odmah je reagovala, i uspela nekako da pozove pomoć, i za sat vremena se našla u Bolnici Sveti Sava – specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti. Tamo je ustanovljeno da je moždani udar bio izazvan urođenom srčanom manom, pa je u januaru 2018. godine operisana na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

FOTO: privatna arhiva

Najveću motivaciju i snagu za oporavak je pronašla u svojoj deci, korigovala je ishranu, promenila je način razmišljanja, kako kaže “počela je da uživa u životu, malim stvarima i da misli pozitivno”.  Možemo reći da su njena brza reakcija na pojavu prvih simptoma, brz transport u zdravstvenu ustanovu, i naravno stručan tretman u pomenutim zdravstvenim ustanovama bili od ključnog značaja za njen uspešan oporavak. Sada funkcioniše samostalno, vratila se na posao…

Kada smo je kontaktirali, čuli smo lepe vesti, i malo je reći da smo bili oduševljeni. Osim što se uspešno vratila svojim svakodnevnim aktivnostima, Marina se vratila i svom hobiju kojim se bavila pre moždanog udara – downhill biciklizmu, i na takmičenju koje je održano na Zlatiboru u julu osvojila je zlatnu medalju kao jedina ženska učesnica! Kaže da joj je cilj bio da učestvuje, da dokaže sebi da ponovo može da “ukroti planinu”.  Samo učešće predstavlja podvig vredan pažnje, o medalji da ne govorimo !

FOTO: privatna arhiva
FOTO: privatna arhiva

 

 

 

 

 

 

Na naše pitanje šta bi poručila našim posetiocima sajta, rekla je da se i dalje drži pozitivnog razmisljanja, uživanja u malim stvarima  i da uživa u životu, što svima preporučuje. Nadamo se da će Marinina priča motivisati druge ljude koji su doživeli moždani udar da se ne predaju, da nađu snage da se i dalje bore, a na svima nama je da učinimo sve što možemo da olakšamo život ljudima posle moždanog udara, da pomognemo da se “uzdignu nakon moždanog udara “- da budu #UpAgainAfterStroke !

Ukoliko želite da ljudi čuju i vašu priču u vezi sa moždanim udarom, ukoliko želite da svojim iskustvom date primer drugima, kontaktirajte nas preko facebooka i twittera.

Leave a Reply