Evropski Akcioni Plan za moždani udar predstavljen Evropskom Parlamentu

Evropski Akcioni Plan za moždani udar 2018-2030, jasan plan za bolju prevenciju i zbrinjavanje moždanog udara je juče predstavljen u Evropskom Parlamentu u okviru 2. Samita za moždani udar. Ovaj događaj je od izuzetnog značaja za sve koji se bave  moždanim udarom. Plan je pokrenula Evropska Alijansa za moždani udar –  SAFE (čiji smo član), u saradnji sa Evropskom Organizacijom za moždani udar – ESO.

Opširnije o Evropskom Akcionom planu za moždani udar smo pisali OVDE, a o Konferenciji za zajedničku strategiju za moždani udar koja je održana u martu u Minhenu OVDE.

preuzeto sa http://www.safestroke.eu/

Prošle godine, 2017. SAFE i ESO su objavili rezultate istraživanja “Teret moždanog udara” koji je otkrio šokantne različitosti u celokupnom zbrinjavanju moždanog udara između i unutar zemalja Evrope. Kako bi preduzeli akciju, SAFE i ESO su ozvaničili svoje partnerstvo i nakon brojnih konsultacija i vrednog rada izrađen je Evropski Akcioni Plan za moždani udar 2018-2030.

Ovaj dokument postavlja važne ciljeve, obuhvatajući 7 ključnih aspekata od prevencije do života nakon moždanog udara. Plan je objavljen juče na 2. Samitu za moždani udar u Evropskom Parlamentu pred oko 70 aktera, uključujući pacijente, zdravstvene radnike, i kreatorima politike (donosioci doluka).

Elena Đentile, članica Evropskog Parlamenta je iskazala podršku ljudima koji su doživeli moždani udar, i razumevanje za probleme u vezi sa moždanim udarom širom Evrope.

preuzeto sa faceebok stranice SAFE-a
Grete Linde, blagajnica SAFE-a i osoba koja je doživela moždani udar, govorila je o svojim problemima u vezi sa životom posle moždanog udara. (preuzeto sa faceebok stranice SAFE-a)

Svi govornici su pozdravili Evropski Akcioni Plan za moždani udar, posbeno i uložene napore SAFE-a i ESO-a da se plan omogući. On obezbeđuje jasne smernice i  objašnjava preporuke i ciljeve za 2030. tako da svi akteri mogu preduzeti akcije za poboljšanje celokupnog zbrinjavanja moždanog udara, i tako preokrenuti trenutne trendove.

Trenutni trendovi predviđaju da nas do 2035. očekuje povećanje ukupnog broja moždanih udara za 34%, zajedno sa povećanjem broja umrlih od moždanog udara za 45%, i povećanjem broja ljudi koji su preživeli moždani udar sa dugotrajnim posledicama za 25%. Neophodno je preduzeti akciju kako bi prevencija moždanog udara bila efikasnija, da se obezbedi adekvatan tretman u neophodno vreme, i rehabilitacija onima kojima je to potrebno, i poslednje ali ne i najmanje značajno – da se poboljša život osoba koje su doživele moždani udar i njihovih porodica širom Evrope obezbeđivanjem pravog nivoa podrške.

Za više informacija, i preuzimanje rezimea preporuka Evropskog Akcionog Plana za moždani udar molimo vas da posetite STRANICU Evropske Alijanse za moždani udar SAFE.

Leave a Reply