Počela je Svetska nedelja srčanog ritma ! Evo kako da proverite svoj puls !

Širom Sveta od danas se obeležava Svetska nedelja srčanog ritma – od 3. do 9. juna u organizaciji Alijanse za aritmije. U poslednje vreme dosta smo pisali o nepravilnom srčanom ritmu, atrijalnoj fibrilaciji i da je to potencijalan uzročnik moždanog udara. Na tu temu smo pričali sa internistom dr Lazićem, i prisustvovali stručnom skupu gde je govorio prof. dr Goran Milašinović, eminentni stručnjak u oblasti aritmija, gde smo čuli aktuelne preporuke i videli savremene mogućnosti beleženja EKG-a.

Cilj ove kampanje je podizanje svesti o aritmijama, i fokus je na edukaciji i otkrivanju novih aritmija. Merenje pulsa je jednostavno i potreban je najduže minut. Oslušnite svoje srce, ukoliko osećate da kuca ubrzano, ili usporeno, ili nepravilno, srce na taj način pokušava da Vam kaže da možda nešto nije u redu.

Kako proveriti puls? Jednostavno ! Na sledećim slikama i videu ćemo Vam, objasniti.

Najlakše je to učiniti na radijalnoj arteriji, što možete videti na posteru:

PROVERITE SVOJ PULS, TO BI VAM MOGLO SPASITI ŽIVOT/poster preuzet sa sajta Alijanse za aritmiju

Normalne vrednosti pulsa su kod odraslih od 60-80 otkucaja u minutu. Puls se može meriti i 15 sekundi i dobijeni broj pomnožiti sa 4 i tako dobiti vrednost pulsa. Ubrzan puls se zove tahikardija, a usporen bradikardija. Pri fizičkom naporu, ili nekom uzbuđenju puls se ubrzava. Osim broja otkucaja u minuti, važan je i njihov ritam, to jest da li su otkucaji srca pravilni ili nepravilni. Nepravilan puls može biti znak atrijalne fibrilacije, usled koje u srcu može nastati tromb koji može izazvati kasnije moždani udar.

Pogledajte kako se meri puls:

Kao što možete videti, jednostavno je i ne oduzima mnogo vremena, a može spasiti život !

Na sledećem videu možete videti primer nepravilnog srčanog rada, česta ubrzanja i usporenja, i jasna je razlika izmeđun normalnog srčanog rada.

 

 

 

Leave a Reply